Be My Followers

..

Tuesday, March 29, 2011

Interview Oh Interview

korang semua pernah rasa tak??
camna rasa bila kita ngadap seseorang..
tak pon..
kena ngadap sekumpulan orang..
yang tanpa segan silu tanya kita soalan..
dan kita..
tanpa ada pilihan..
terpaksa jawab dengan sebaik mungkin..
nampak tak??
aku dah bagi definition of interview..
cari dalam google pon tak jumpa..
sebab aku sendiri yang cipta..
hak,hak..hak,hak..

..cukup2..
aku tengah mood interview lagi nih..
kena serius sikit..
..tapi..
aku sebagai candidate ja..
so yang kena bahan aku la..
yang kena jawab aku la..
yang kena perform pon aku juga..
semua aku..
..tensen2..

nak share sikit..
pengalaman kena interview dengan orang..
ikutkan kata member aku..
..ala..
dengan lecture sendiri ja pon..
..tapi..
bagi aku..
selagi aku terpaksa berkecimpung dengan english education..
selagi tu la aku akan di selebungi misteri..
hak,hak..hak,hak..
aku sedar..
bertapa lemah nya language aku..
nak speaking??
haram!!
sampai jatuh hukum wajib pon aku dok pikir lagi..
perlu k aku speaking??
hak,hak..hak,hak..

..akhirnya..
aku yang menderita..
terasa kecil ja dunia..
..bila..
orang lain fasih berspeaking..
aku lak..
cuma fasih bermandarin..
..seyes..
i don't pee you..
hak,hak..hak,hak..

jap aku test power..
ni hao..
wo jiao Mohd Firdaus..
wo de laojia zai Jeda..
wo hen xiangjia..
..nampak..
fasih gila aku..
hak,hak..hak,hak..

..eeeehhh..
dah lari tajuk lak..
aku nak cerita pasal interview nih..
..ish2..
..sebenarnya..
untuk kos bel kali nih..
course aku kena subject interview..
aku baru lepas interview kali yang k-2..
baru ja setel pukul 1 tadi..
gila nerves..
aku bukan boleh jadi yang pertama..
nerves dia tahap gaban..
tahap dewa pon kira2 nak capai gak r tadi..
soalan lec aku tanya pon..
still dok pusing2 dalam kepala otak lagi..
tak caya??
tak pa..tak pa..
..seyes..
i don't pee you..
hak,hak..hak,hak..

..Interview 1..
  1. tell me your name..
  2. tell me about your self..
  3. tell me about your hobby..
  4. tell me about the bad experience that you can't forget..
  5. are you a team player..
..Interview 2..
  1. tell me abaout your self..
  2. what you know about this company..
  3. why you think you are suitable to this job..
  4. what the most thing that you perform in degree..
  5. what think you have learn in taxation..
  6. tell me about your experience in this field..
nampak ja simple soalan dia..
..tapi..
the most important things..
the way u use to answer the questions..
believe me..
i still don't pee you..
hak,hak..hak,hak..hak,hak..

gila jahat muka mamat tengah nih..
macam boring ja muka dia..
credit to lecture aku..
at least..
dia selalu ja senyum..
harap2 dia tak ketawa dengan jawapan aku r..
hak,hak..hak,hak..

yang ni paling normal sekali..
rasa kecil ja depan dia..
bila dia tanya soalan kat aku..
time nak jawab la paling masalah sekali..
dia tenung ja nak dengar jawapan aku..
nak ja aku cakap..
u don't need your eyes to hear my answer..
hak,hak..hak,hak..

paling masalah sekali..
bila aku..
..terpaku..
..terpana..
..terdiam..
bukan kes tak paham apa dia tanya..
cuma nak mengarang ayat..
apa yang aku jawab..
kalau boleh on the spot..
tak da hal..
he,he..he,he...

apa2 pon..
aku dah lepas interview aku..
nak ja menjerit depan dia tadi..
takut kena pelempang sulung lak dengan dia..
jerit dalam hati ja la..
buka pintu pon dengan senyuman..
orang kata..
biar pergi dengan keyakinan..
pulang dengan kecermelangan..
apa2 pon..
yang paling penting..
dah selesai satu benda untuk sem aku kali nih..
lega sikit rasa hati nih..
he,he..he,he..he,he..

..wah..
aku dah dapat kerja..
..yahoo2..
hak,hak..hak,hak..

Saturday, March 26, 2011

Epies Besday Beby

..All About Me..
tengok2..
kalah tuan nya blog..
dia siap p buat baju lagi..
dah la buat sorang2..
bukan nak tempah dua..
tak aci betul..
nak juga satu..
tapi..
kenapa tak merah erk??
pelik..
hairan..
runsing..
semua ada dah nih..
selalu merah ja..
hik,hik..hik,hik..hik,hik..

tengok..
yang ni pon tak nak kaler merah malam nih..
tak tau napa..
puas aku cari kaler merah..
tak jumpa juga..
ish2..
malam ni..
kaler merah dengki kot dengan awek aku..
hak,hak..hak,hak..

eeeeeehhhhh..
nak nyanyi lagu dulu..
tapi..
minta maaf..
bunyi macam suara katak sikit..
he,he..he,he..

la,la..la,la..
epies besday to you..
epies besday to you..
epeis besday to suhada..
epies besday to you..
la,la..la,la..

camna??
boleh lepas tak audition AF stage 2??
tak pon..
mentor ja k??
hak,hak..hak,hak..hak,hak..

heppy nya rasa..
even bukan besday aku..
tapi nak gak share heppy besday dia..
hak,hak..hak,hak..
first time nih..
dia masuk umur baru dengan aku..
tak sampai setahun lagi aku dengan dia..
besday dia ja yang sampai dulu..
besday aku??
lambat lagi..
aku tak seTUA dia..
hak,hak..hak,hak...hak,hak..
tapi..
nasib makcik lawa..
tu yang sayang lebih tu..
he,he..he,he..he,he..

cuma..
bila pikir2 balik..
termenung gak aku nih..
mengelamun..
tertenung..
aku tak boleh nak sambut besday dengan dia..
memang bila tanya..
dia kata tak pa..
tapi..
mesti dia pon harap..
aku boleh sambut dengan dia..
tak pon..
just buat something untuk dia..
huk,huk..huk,huk..

sory tau..
next besday cyg..
kita sambut sekali nah..
jumpa kat sana..
he,he..he,he..

eeeehhhh..
seronok lak nyanyi lagu nih besday nih..
nak nyanyi lagi la..
epies besday to you..
epies besday to you..
la,la..la,la..
he,he..he,he..

apa2 pon..
selamat hari jadi cyg..
dah bertambah dah setahun lagi..
sekarang..
baru dah nampak beza kita dua..
kalau tak..
sama ja kita sebelum2 nih..
he,he..he,he..

..epies besday to you..
..NUR SUHADA..

Pertandingan Futsal Part 6

sempena hujung minggu kali nih..
budak2 fac aku anjurkan game futsal..
just untuk budak2 part 6 ja..
ikut kata ketua project..
just part aku ja yang buat activiti2 camnih..
part lain..
haram..
tapi tak tau la..
kalau dia kencing kami semua..
kencing??
i mean tipu!!
macam apa zizan kata..
"i don't pee you!!"..
hak,hak..hak,hak..hak,hak..
bongok betul ayat dia..
sampai sekarang..
tak lepas2 dari mulut aku dok sebut..
dah macam dok zikir lak..
hik,hik..hik,hik..

sebenarnya..
aku pon tak sure..
part aku ada berapa kelas sekarang nih..
tapi tadi..
8 team ja yang daftar..
ikut info setiap kelas kena hantar satu wakil..
yang tak boleh blah..
nama team mesti start dengan huruf kelas..
seyes..
i don't pee you..
aku kelas L..
nama team aku Lebanon..
nampak..
L kan??
hak,hak..hak,hak..
tak boleh blah betul nama..

apa2 pon..
team aku tak da..
sehandal team lain..
sehebat team lain..
seterer team lain..
se..se..se..

tapi..
at least team aku dapat n0 5..
menang 2 kali..
seri 3 kali..
kalah 2 kali..
nampak..
lambang kekayaan kat seri ja..
hak,hak..hak,hak..

team aku..
Lebanon FC..
siap ada pom2 girl lagi..
hak,hak..hak,hak..

tengok2..
orang menang medal semua..
aku menang kepok potato chips ja..
sengal tul hadiah..
hak,hak..hak,hak..hak,hak..

pinjam anak orang..
aku dah tak boleh berkepit dengan awek lain dah..
hak,hak..hak,hak..

apa2 pon..
majulah sukan untuk badan aku..
aku nak sihat cergas dan kuat..
hak,hak..hak,hak..


Thursday, March 24, 2011

Crazy Convoy Crew

Crazy Convoy Crew
ada style tak logo crew motor aku??
berani la cakap tak style..
aku kerat2 buang dalam sungai!!
kerat apa??
tu yang kita tak tau..
hak,hak..hak,hak..hak,hak..

sejak dah berkubur club motor lama aku..
selamat tinggal..

..SP Putra Team..

yang ni pon..
aku nak kerat2 gak kalau ada yang kata tak style..
hak,hak..hak,hak..

apa2 pon..
teringin lak nak bercerita sal club baru aku nih..
Crazy Convoy Crew..
short form dia simple ja..

..3C..

sangat simple kan??
aku terima ja nama dia..
tak kan aku nak demand2 lak kan??
aku pon joint venture ja dalam group nih..
tu pon hasil ajakan member2..
kalau tak..
pakat tersisih la aku..
pakat terbuang la aku..
pakat..pakat..pakat..

selepas mendengar..
segala hulubalang bercerita..
segala pak dukun bercerita..
segala kaki langsi bercerita..

tertubuhnya crew nih..
bila ahli2 crew lain berkonvoy k PD..
aku time tu..
tak muncul g pon..
watak buat air pon tak dapat..
hak,hak..hak,hak..

yang aku tau..
selepas dah tertubuh semua nya..
baru aku joint venture dengan club nih..
sekarang..
kalau tak silap la..
dah 30 ahli crew berdaftar..
kalau ada yang kena reject tu..
aku tak ambil port sangat..
aku ialah insan biasa..
he,he..he,he..

tapi..
nak buat pengakuan berani mati nih..
sebenarnya aku ada masalah..
susah nak ingat orang..
susah nak kenal orang..
susah nak cam orang..
lain la..
bila orang tu..
dah betul2 rapat dengan aku..

..so..
dalam ahli crew nih sendiri pon..
aku tak ingat habis lagi..
kalau ingat pon..
minggu depan kena tanya balik..
nasib la..
dalam zaman kita nih..
budak2 kita pakat berbahasa "aku" "hang" ja..
nak jadi KL sikit..
"aku" "ko" ja..
hakhak...hak,hak..

seyes cakap..
kalau ada yang cabar aku sebut nama sorang2..
konfem2..
aku berlakon jadi bisu ja time tu..
tak pon..
aku start motor..
blah camtu ja tanpa berkata2..
hak,hak..hak,hak..

yang tak boleh blah..
siap ada kedai sponsor lagi club nih..
club aku dulu..
bernaung sendiri ja..
mana ada nak manage2 camni..
tu yang tak sampai umur lagi..
dah berkubur..
hak,hak..hak,hak..

..siap..
cat cover set pon kedai sponsor..
mana nak cari??
untungnya motor aku..
dah berbaju baru..
dah berwajah baru..
dah berimej baru..
hak,hak..hak,hak..hak,hak..
nanti aku story lak sal motor aku..
he,he..he,he..

..so..
motor aku..
dah ada nama Crazy Convoy Crew..
dah ada nama Storm..
tapi..
nama SP Putra Team..
tetap ada!!

apa2 pon..
seyes aku minat nama CONVOY nih..
aku kalau boleh..
tiap masa nak joint convoy2 nih..
best kot..
jalan ramai2..
buat jalan macam bapak sendiri..
gila sana sini..
konfem meriah..
layan kot..

memang heppy tahap gaban la..
bila time dok lepak dengan crew2 nih..
tambah2 time TTS..
seyes enjoy..
mana2 crew yang tak turun lagi..
cuba2 la joint..
konfem sekali rasa nak lagi..
hak,hak..hak,hak..

setakat nih..
setiap kali ada TTS..
aku still muncul lagi r..
lepak2..makan2..
round2 tayang motor..
round2 tayang club..
baru orang nak kenal!!

so..
kalau sapa2 tersempak dengan crew club nih..
angkat2 la tangan..
kata satu malaysia satu suara..
bila lagi nak beramah mesra kan??
hak,hak..hak,hak..

kepada..
Crazy Convoy Crew..
Ikut The Law, That Not Giler..
Lu Langsi, Lu Mati..
hak,hak..hak,hak..hak,hak..

Monday, March 21, 2011

Aku Dah Kempunan

kalah orang mengandung tahap kempunan aku..
terasa lama lak tak update blog aku nih..
dalam hati..
dok kata nak ja buat..
tapi segala benda alah lain tak nak membantu..
kepala otak yang malas nak berfikir..
jari jemari yang malas menekan keyboard2 yang berhuruf..
mata yang sentiasa tertutup dengan silauan cahaya..
alasan..alasan..alasan..
bla..bla..bla..bla..bla..bla..bla..
memang aku kempunan nak update blog nih..

tapi..
tahap kerajinan tak setinggi langit lagi..

mungkin..
sehari dua lagi..
sebulan dua lagi..

Insyaallah..


Sunday, March 6, 2011

Erti Persahabatan = Idiots

..persahabatan..
sangat penting dalam hidup kita sekarang..
tak complete hidup seseorang bila..
tak ada kawan2 dalam hidup..
seyes sunyi..

..idiots..
tak ada seorang pon yang di lahirkan idiot..
tapi senang2 ja..
selamber ja tanpa segan silu..
kita cakap..
kita panggil..
orang yang kita kenal..
"dia bodoh".."hang bodoh".."ko bodoh"..
hak,hak..hak,hak..hak,hak..

..bukan..
maksud aku nak samakan kawan dengan "idiot"..
saja aku letak "="..
sebab aku baru ja layan cita 3 Idiots..

siapa sangka..
dekat 3 jam aku ngadap lappy..
just nak layan cita hindustan ja..
sangat semangat aku layan..
hak,hak..hak,hak..

tapi..
aku sendiri tak sangka..
aku boleh layan feel tengok cita nih..
aku ingatkan..
idiots just cita pasal benda2 bodoh ja..
something yang kelakar tak ingat..
yang boleh buat aku gelak terbahak2..
kurang2 pon sampai terbelit urat perut k..
he,he..he,he..he,he..

last2..
ada value juga cita dia..
tersentap gak aku tengok cita nih..
dalam tak sedar..
aku boleh terbayang..
pernah k aku ada kawan macam nih..

dalam beratus kawan2..
sejak zaman tadika sampai sekarang..
yang pernah aku jumpa..
yang pernah aku kenal..
yang pernah aku bergelak tawa sama2..
yang pernah kena pukul sama2..
yang pernah makan minum bersama..
yang pernah study sama2..
macam2 lagi yang kita buat sama2..

tapi..
ada k kawan2 aku??
yang sanggup menangis dengan aku..
kongsi rasa sedih aku..
melegakan kesedihan aku..
selesaikan masalah aku..
at least "cuba"..

aku yakin..
tak semua kawan kita sanggup buat semua tu??

mungkin..
mereka sentiasa di sebelah kita..
bila kita masih mampu tersenyum..
bila kita masih mampu ketawa..

tapi..
di mana mereka..
bila tiada lagi senyum di wajah kita..
bila tiada lagi hilai tawa kita..

bernilai hidup aku petang tadi..
dapat gak belajar something untuk hidup..

mungkin..
aku sendiri kena nilai diri aku..
"cermin diri sendiri dulu"
sebelum aku sendiri menilai orang lain..
aku sendiri kena tahu..
kawan jenis macam mana aku nih..
untuk kawan2 aku..
sebelum aku mengharap sesuatu pada kawan2 aku..

mungkin..
aku masih bertuah..
masih ada family..masih ada dia..
yang sentiasa sokong aku..
yang sentiasa ada untuk aku mengadu nasib..
yang tak pernah tinggal aku..
bila aku susah..
bila aku memerlukan seseorang..
bila aku sedih..

tapi..
walaupun family dah cukup lengkap untuk aku..
kawan tetap penting dalam hidup aku..
dia tetap penting dalam hidup aku..

btw..
aku suka sangat lagu nih..
bukan nak ucap selamat tinggal kat kawan2..
tapi..
ada value dia sendiri..
gud lagu nih..

video

cuma..
satu ja aku nak pesan..

hak,hak..hak,hak..hak,hak..



Saturday, March 5, 2011

Aku Sunyi Bila Aku Dah Kaya

ramai orang cakap..
senang ja nak rasa heppy dalam hidup..
kena "lebat" duit dan harta..
konfem bahagia..
konfem heppy..

tapi..
aku sikit pon tak caya..
karut ja semua tu..
kurafat!!
kufur nikmat!!
hak,hak..hak,hak..hak,hak..

setelah..
aku berjaya mengumpul..
assets aku sendiri..

..bermula..

dengan
basikal kuning aku..
yang dah tersadai tepi pagar..
budak2 sekolah aku konfem ingat ja..
(bapak aku belikan)

..motor kriss kuning..

motor bapak aku nih..
selamber ja aku dok make up..
dah buat macam harta sendiri lak..
tak boleh consider assets lagi..
hak,hak..hak,hak..

tapi..
nanti dah nak berwajah baru..
tunggu la dua tiga hari lagi..
aku sendiri pun tak sabar..
nak tengok motor aku..
dengan design baru..

..mini clubman kuning..

atas nama aku sendiri..
assets paling bernilai aku ada sekarang..
he,he..he,he..he,he..

motor aku ada..
basikal aku ada..
mini pon aku ada..
peribahasa..tatasusila..tatabahasa..
adab bergaya..sopan santun..
memang melimpah luah dah..
tak cukup kaya lagi k??
tak pa..tak pa..

aku up lagi!!
kali ni tak kaya lagi tak tau r..

..sebuah rumah dua tingkat..
eeeeehhhhhh..
kuning gak k????

aku jadi tuan rumah hari nih..
sorang2 ja jaga rumah hari nih..
terasa rumah nih macam aku yang punya!!
plan awal nak p jalan2 melawat PD..
dengan budak2 rumah + budak2 kelas..
dah semangat tahap gaban dah..
tapi..
di sebabkan ada perkara2 tertentu..
yang aku sendiri tak jangka..
tak boleh la aku ikut rombongan cik kiah nih!!

yang bestnya..
rumah nih dah jadi macam harta aku dah..
nak dok kat mana pon tak pa..
berlari2..berjoging..nyepak bola..
mandi manda..bernyanyi..
berdikari dan bertermenung nasib..
tak ada sapa nak kacau..
hak,hak..hak,hak..

cuma..
bila dah terasa berharta sikit..
terasa lak sunyi rumah nih..
habis volume dah lappy aku buka..
habis perit dah kerongkong aku bernyanyi..
masih tak boleh nak lawan suara budak2 rumah aku..

wwwwwoooiiittt..
aku sunyi la..
cepat2 la balik!!
aku sentap pala sorang2 baru tau kot!!
hak,hak..hak,hak..
maafkan aku kawan2..
bukan aku pilih tak nak p..
tapi..
keadaan yang tak mengizinkan..
he,he..he,he..

so..
jangan kata kita boleh heppy..
bila kita ada harta!!

Tuesday, March 1, 2011

Akhirnya Mampukah Aku Bertenang

terasa lama lak..
aku tak belek blog aku nih..
aku ingat dah tak da orang yang dok jenguk blog aku..
tapi bila tengok kat shoutmix box..
..wwwwoooowwww..
.. ter impress..
banyak lak r mat2 salleh dok shout!!
celah mana la dorang nih jumpa blog aku..
hak,hak..hak,hak..

..so..
pada mat2 salleh..
(dengan harapan minah salleh pon jenguk lagi)..
sawadikap..puplaikap..wondercap..
eeeeehhhhhh..
lagi la dorang tak faham..
welcome..thanks..come agains..bye2..
..tengok2..
cara aku bercommunicate..
ada style tak??
hak,hak..hak,hak..

..eeeeehhh..
aku tersalah mood nih..
tajuk dah sayu dah..
boleh lak p hentam gelak..
huk,huk..huk,huk..

..ish2..
..cukup2..
aku dah tak mampu..
..nak ja aku meraung..
..nak ja aku meronta..
..nak ja aku menjerit..
..nak ja aku..nak ja aku..nak ja aku..
(dah tak tau ayat apa nak guna)
..jiwa tengah kacau sangat nih..
dah terasa macam..
..aku bukan aku..
..ni bukan aku..
mana senyum aku??
mana keriangan aku??
mana hilai tawa aku??
mana kegembiraan aku??
aku sendiri pon tak pasti..
mudah sangat semua nih hilang..
mungkin dalam sedar..
aku tak menjaga dengan sepenuh hati..
sekelip mata..
benda yang di depan mata pon boleh hilang..
yang di genggam pon boleh terlepas..
no wonder lah..
semua benda boleh hilang..

aku sedar..
setiap perkara yang di beri..
kadang2 hanyalah sebuah pinjaman maya..
tiada satu contract pon yang aku sign..
untuk make sure aku sentiasa..
senyum..gembira..ketawa..
mungkin bila kawan2 pon dah tanya..
eeeehhhh..
awat nampak moody ja nih??
satu lagi lakonan aku kena beri..
bukan apa..
ada certain perkara yang kita boleh kongsi..
ada certain perkara yang kita terpaksa berdiam diri..
hhhhmmmm....hhhmmmmm....

mungkin kita tak sedar..
dalam diam2..
kita boleh mengalir air mata..
bila terasa berat sangat nak menanggung sesuatu masalah..
air mata tetap boleh mengalir..
bagi yang tak faham..
mungkin hilai tawa menjadi permainan..
..tapi..
bagi yang faham..
kesedihan menjadi satu perasaan..
hmmm...hmmm...

..mungkin..
aku boleh melonjak kegembiraan..
aku dah habis jawab mid term test aku..
..tapi..
..akhirnya..
..mampukah aku bertenang..
..mampukah aku bergembira..
..mampukah aku berkongsi dengan mak pak aku..
yang tak putus2 doa kejayaan aku..
..ataupon..
sekali lagi tangisan menghiasi perbualan aku dengan mereka..
hhhhmmmm...hhhhmmmm..hhhmmmmm..

..tapi..
..untuk..
mom..dad..
along..mie..anna..dia..
thank sangat2..
sebab selalu ada untuk aku..
seyes aku sayang sangat dengan dorang nih..
mungkin lagi teruk keadaan aku sekarang..
kalau dorang nih tak ada dengan aku..
mungkin aku sendiri kena ubah diri aku..
sharing is caring..
tapi..
aku lebih suka tak tunjuk aku ada masalah..
lebih suka heppy2..
daripada melayan sangat kat masalah2 nih..
wish me luck ok..
panjang lagi hidup aku nih..

..INSYAALLAH..

cuma satu ja harapan aku..
kembalikan normal life aku..
aku rasa..
aku lebih murung dari dulu..
aku lebih sayu dari dulu..
aku lebih sentitif dari dulu..
aku malas nak pikir masalah2..
yang buat aku serabut nih..
aku sendiri rindukan senyuman aku..
aku sendiri rindukan hilai tawa aku..
mungkin belum termampu untuk aku..
kembali senyum..kembali bergembira..kembali bergelak tawa..
seperti dulu kala..
he,he..he,he..he,he..he,he..
(cuba untuk gelak sinis)

Giving Up Does Not
Always Mean U Are Weak..
Sometimes It Just Means
Your Strong Enough
To Let Go..