Be My Followers

..

Wednesday, June 4, 2014

Aku Sepapan Coklat


 Aku Sepapan Coklat

Baru nak mula ngarang..dah stuck..betul ke coklat panggil sepapan..hahaha..lama dah tinggal benda2 alah nih..peibahasa..simpulan bahasa..tatabahasa..tatacara.. tatatatatataaaaaaa..hahahaha.. ok melalut dah..hehehe..

Tiba2 terkenang zaman sek rendah dulu..ak sebatang pensil..ak sebuah kereta..ak sebuah basikal.. zaman kanak2 yg penuh dgn dunia imiginasi..tapi yg bestnya..cikgu kita sndiri yg bawa kita masuk dlm dunia tu..just cuba letak kan diri kita pada satu benda..then story apa bnda yg mngkin kita rasa as benda tu..tak tau la klu system pelajaran skrg masih stick dengan bnda2 camtu..yg bagi ak agak menarik..sebab secara tak langsung buat kita hargai apa bnda yg kita ada..hahahaha..ya ya ja ak nih..silap2 time dulu tu ak tak rasa pon camnih..hahahahaha..

Cukup flashback pasal zaman kanak2..kenangan tetap kenangan..cuit camna pon..coret camna pon..benda yg dah berlalu tetap tak boleh ubah..tiba2 malam nih..terpikir nak buat cerita..balik mcm zaman sek rendah ak dulu..thanks cikgu..walaupon dah tak ingat nama cikgu yg ngajar benda nih dulu..tapi sekarang..tetap dah jadi setitik kenangan dan ilmu dlm diri ak..selamat hari guru..hehehehe..

Aku sepapan coklat ..sesungguhnya tiada apa yg dapat ak gambarkan bila diriku dibaluti dengan pembungkus  yg indah demi menarik minat orang ramai yg melihatku..berbanding dengan rakan2 ku yg lain..ak megah dipamerkan di mana2..umpama brg yg hanya dapat dipegang oleh golongan yg layak sahaja..hanya golongan tertentu saja yg dapat menikmati diriku..oleh kerana ak merupakan sepapan coklat yg berjenama..ramai yg cemburu dgn diriku..ak selalu saja menjadi pilihan..mungkin kerana diriku enak di makan begitu saja..hahahahaha(ak sendiri tergelak)..

Namun, semuanya kini menjadi kenangan..ak hanya menjadi bahan longgokkan..harga diri ku kini jatuh menjunam..umpama penerjun yg terjun dari sebuah papan anjal..begitu cepat jatuhannya..maruah diri ku makin tergadai..ramai yg memandangku dengan pandangan yg jijik..apa salah ku..setelah lama ak di gilai..ya betul..setelah lama!!ak di gilai..di cintai..tapi begitu mudah..dgn sekelip mata..ak hilang harga diri……………………………………..ak sepapan coklat………………

Aku tetap aku..maaf coklat..ak mencelah..siapa ak??ak tetap ak..insan biasa..yg mungkin jauh lagi kaki ni akan melangkah..meredah segala rintangan yg bakal muncul di kala mencari haluan hidup yg lebih sempurna..yeeeaaaaahh..betul..betapa tinggi hrga diri kau sebagai sepapan coklat..ak yg dulu..bukan lah yg sekarang..dulu..kau sentiasa menjadi idaman..ak bukan dari gologan yg tertentu yg kau maksudkan..jarang sekali dapat ak menjamah diri kau wahai sepapan coklat..sering kali..kawan2 kau yg menjadi pengganti bagi melepas rasa hati terhadap diri kau..

Tapi itu dulu..sekarang langkah ak makin stabil..dirimu mampu ku rasai..seringkali kau menjadi pilihan..sebelum berita buruk kau tersebar..kini..diri mu sekadar penimbul rasa curiga di dalam diri..mungkin sebelum nih..kau seringkali menjadi peneman di kala ak berjalan..dengan begitu selera ak menjamah kau..dengan pelbagai perisa yg kau berikan..ak tertarik..tapi kini..ak terpaksa menjauhi..sedikit rasa curiga terbit dalam hati kecilku..maaf..ini semua tuntutan..bukan sengaja pilihan ni ak buat..mngkin hati ni perlu sedikit ruang dan waktu..

Dengan pelbagai pilihan lain yang ada..tak mustahil..ramai lagi yg seperti ku..terima lah dugaan yg kau hadapi nih dgn tenang..lumrah kehidupan..yg di atas tak semestinya akan sentiasa di atas..malah..lumrah hidup kita boleh di ibaratkan seperti roda..mungkin hari nih..dengan bangga kita berada di atas..tapi tak mustahil..kita berada di bawah kemudian hari..berdoa la kau..agar ada yg lebih jelas tampil ke depan..dengan memberi something yg lebih menyakinkan orang2 seperti ak..biarlah cuma masa yg menjadi penghalang antara kita..

Peeerrrrgghhhh..macam bercinta lak rasa..hehehe..tapi..ak rasa sapa la yg tak suka dengan coklat..klu  betul ada pon..mesti jarang nk jumpa..coklat kot..manis2 lagi tu..sedapnya..tertelan air liur dah ak nih..hahaha..baru ja habis coklat nips sepaket..antara coklat yg ak suka..hehehehe..

Adus..mati dah idea nak sambung apa lagi..cukup la kot..sekadar coretan apa yg ak rasa dalam hati nih..memang..ak pernah buat dia jadi teman jalan2..rembat sepapan..sambil berjalan ak jamah..buruknya pangai..hahahaha..tapi sekarang boleh la kurangkan sikit perangai buruk ak nih..ada juga hikmah bnda2 camnih berlaku..

..Aku Sepapan Coklat..
..Sehingga kita bertemu lagi..

sekadar nukilan dari hati..
(tiada kena mengena antara yg hidup atau yg sudah mati)
hahahahahahaha

Thursday, March 27, 2014

Selamat Hari Jadi

Selamat Hari Jadi

sekali lagi..tahun lepas dah puas melalak dlm blog..nyanyi lagu untuk dia..hari nih..nak mencoret sikit..tak tau la nak panggil apa..puisi ka..cerpen ka..sajak ka..yg ak tau..just coretan..dalam tak tau nk buat apa untuk dia..tangan tiba2 rancak dok menulis..mengarang atas cebisan kertas..

cuma..sedih gak la..tiap2 tahun..bila besday dia ja..msti tak dpt sambut..mesti masing2 dok jauh..kali nih ak lak merantau sampai KK..elok2 dok dekat dengan dia..ak bawa diri dekat KK nih..sorry syg.. Inshaallah next time ok..tahun nih kita tunda dulu..hehehehe

apa2 pon..selamat hari jadi syg..yg ke......takut nk rahsia mcm artis gak k..malas la nk reveal kat sini.. hahahaha.. hepy2 selalu..jaga adab dgn org..makan minum jgn lupa..sikit coretan untuk syg..hehehe.. memerah idea time2 kerja dok tak da kat ofic nih..

..syg..

Hari silih berganti, bulan berganti bulan..
Tahun makin meningkat usia..
Dalam iringan masa yg berdetik..
Kunjung tiba hari yg di nanti..
Tarikh kelahiran ulang tahun insani..

Ragam dunia rela di tempuhi..
Sebelum tiba hari di nanti..
Bersedih duka sabar mengharungi..
Bergelak tawa memecahkan sepi..
Kini ianya mematangkan diri..

Tapak tangan terus menadahi..
Sepotong doa agar terus di berkati..
Dalam usaha menggapai pelangi..
Demi mengejar cita2 nurani..
Dengan harapan tercapai niat di hati..

Kini ianya berulang lagi..
Jarak di dunia membataskan diri..
Sekadar ucapan dapat di beri..
Menandakan hati masih mengingati..
Sayang.....Selamat hari jadi..

Panjatkan doa rendahkan diri..
Moga bertemu lagi ulang tahun di nanti..
Harapan kini tekad di hati..
Agar nanti bersama menyambut ulang tahun insani..
Selamat Hari Jadi....

Selamat hari jadi syg..
nanti kita sambut sama2 nah..
pssstt: besday b jgn lupa!!



Monday, March 10, 2014

Kesayuan Di Pagi Hari
Pray4MH370

Masuk hari nih..dah dua hari ak meratapi kesayuan..merasai kesedihan..di kala pagi yg baru nk menyinar sinarannya..terasa sebak di hati..bila meratapi kesedihan yg membanjiri pipi seorang ibu..seorang bapa..yang masih belum mengetahui nasib yg menimpa ke atas anaknya..mungkin ada..suara2 kita yg menyoal..yg mempertikai..kenapa perlu wartawan2 nih..menemuramah ahli2 keluarga yg terlibat..asal ada saja bencana..apa jua bencana yg menimpa..baik saja kemalangan..bahkan juga kebakaran dan lain2 terutamanya yg melibatkan kehilangan nyawa..soalan utama..

apa perasaan makcik?? ..................
apa perasaan pakcik??....................................

Mungkin..........kita yg tidak merasai nya..dgn senang melatah..sah2 la perasaan sedih..tanya lagi soalan2 camtu..buka la sikit kotak hati tu..buka la sikit pemikiran kita tu..mungkin......dengan sedikit ruang yg di beri untuk meluahkan apa yg terbuku di hati..sikit sebanyak dpt menenangkan hati yg penuh dgn tanda tanya..yg penuh dgn kesedihan..yg makin hari makin kita tak tahu sama ada mampu lagi k mereka bertahan dgn sekadar menyimpan di dalam hati..


Malaysia Hari Ini..rancangan yg jauh sekali menjadi pilihan hati..di kala pagi yg sibuk dgn persiapan diri untuk mencari rezeki..terlintas di hati nak tahu berita2 semasa..mungkin ada berita baik di kala ak sedang nyenyak tido..sapa tahu..tapi..masih menjadi teka teki..apa nasib sebuah kapal yg hilang tanpa sebarang berita..yg disajikan..air mata seorang bapa.. yg selama ni gagah berdiri..yg selama ni teguh berani..mengalir seperti hilang segala punca..sambil cuba berkongsi gambar terakhir bersama anak sebelum penerbangan..tiada lagi kata2 yg dapat diucapkan..biarkan tangisan bercerita bertapa sedihnya perasaan mereka bila di tanya..

Suara2 kita yg lantang..pemikiran2 kita yg cetek..membuat spekulasi..membuat tomahan..bahkan ada juga yg masih mampu membuat jenaka dgn kehilangan yg besar ni..sedih..marah..ada yg mempersoal kenapa balik2 berita pasal kehilangan MH370 di kaca tv..ada juga yg cuba bermain dgn isu2 politik semasa..ada yg tanpa segan silu..menjadikan kehilangan nih sebagai bahan gurauan..mungkin...........bukan mereka yg rasainya..jadikan mereka bebas bersuara tanpa memikirkan kesan kepada yg terlibat.. 

                Konspirasi.......fikir lah..kepada mereka yg merasakan nih semua konspirasi pihak2 tertentu..

Siapa “mereka” yg layak untuk memperdagangkan nyawa seorang ibu??
Siapa “mereka” yg layak untuk memperdagangkan nyawa seorang bapa??
Siapa juga “mereka” yg layak memperdagangkan nyawa seorang anak yg mngkin menjadi tempat bergantung kepada insan yg bergelar ibu dan bapa??

" Menanti Kamu MH370 Langit sudah bertukar kelabu, Kesedihan melanda terpahat di kalbu, Seluruh dunia menanti beritamu, Muncullah nanti seperti selalu.. Andai tercalar tinggalkan lah petanda, Andai terguris tunjukkan lah di mana, Andai ada tunjukkan lah rupa, Tidak nanti kami tertanya.. Sudah tertulis janji bersemi, Lautan biru bertukar merah, Ya Allah Ya Tuhan kami, KepadaMu kami berserah. "

Apa2pon..teka teki masih belum terjawab..ak pon dah mula risau..jalan udara dah jadi macam laluan kedua dlm hidup ak sekarang nih..takda sapa yg tahu apa nasib kita di kemudian hari..terkenang wajah2 mak pak ak di rumah..keluarga ak..mungkin..ak lebih beratkan keluarga dari apa segi pon..jadikan ak mudah tersentuh dgn hal2 yg melibatkan keluarga..sekadar coretan pada hari nih..

"Kelip - kelip ku sangkakan api.......
Kalau api mana puntungnya....
Hilang ghaib ku sangkakan mati.......
Kalau mati mana kuburnya"...


Saturday, March 8, 2014

Dunia Kecil Ku

..Dunia Kecil Ku..

seluas - luas sabah nih..
terdempek..terdampar dunia ak kat sini..
kecil k?
terasa kecil sebab sorang2 kat sini..
terasa kecil sebab..sebab..
mana ada kecil..
saja ja..
luaskan kuasamu..
hahahahahahahahahahahaha

lama tak update blog ak nih..tiba2 trasa nak update something..takda story ngat pon..saja nak mencoret sikit story terbaru ak kat sabah nih..untung2..nnti boleh jadi tmpat rujukan kenangan ak serba sedikit kat sabah nih..diam tak diam..senyap tak senyap..bising tak bising..sunyi tak sunyi..dah masuk 6 bulan lebih dah ak kat sini..mcm2 cerita dah jadi..mcm2 org dah jumpa..tapi yg penting..alhamdulillah..tak silap langkah ak buat kptusan mai sini..makin lama..makin sebati hidup ak kat sini..hehehehe..

kerja ~ hhhhmmmmm..kerja..boleh la..sikit2 ak dah boleh handle krja ak skrg nih..klu dulu awal2 masuk..macam bodoh2 alang..skrg..dah reti la apa yg patot..pa yg tak patot..bohong la kata takda dugaan..takda cabaran time krja..just think positif..ambil yg jernih..keruh mmg susah nak buang..simpan ja dlm hati..sampai berkarat..selagi boleh ingt..kita ingat..hahahahaha..harap2..takda la notice kena transfer k apa k..ngam dah ak kerja kat sini..at least bagi la 2,3 thn dulu ka..hehehehe..klu nk transfer..balik kedah takpa..tak da hal..hehehehe..

Unit Kewangan
LKIM Negeri Sabah..

..I may be SMALL..
but I'm the..
BOSS!!

rumah ~ yaaaazzaaaaa..nih yg best..selamat tinggal bilik kecil ku..beralih dari bilik yg kecil..ke rumah yg kecil..nih la dunia kecil ak skrg..hahaha..terasa mcm dah ada rumah sendiri lak..sewa sorang2..hidup sorang2..tapi..kadang2 memikir gak ak..bila la nk berisi rumah nih..ada suri rumah sorang..tambah bahgia hidup ak kat sini..hehehe..pelan2 ak beli brg2 keperluan dlm rumah nih..yg pertama..mesin basuh..gila penting..tak boleh ak nak memikir pakai tangan..penat2 kerja..hujung minggu menebar baju dlm tandas cuci baju..hehehe..kedua..tv..pecah kesunyian sikit ada tv nih..klu tak..bunyi cicak pon bergema dlm rumah nih..hehehe..

show off sikit la..
rumah kecil ak yg baru..
port paling lama ak melepak..
atas sofa..depan tv..depan figure..

 tempat beradu..
kena sentiasa kemas..
baru selera tido tu membuak2..
hehehehehehehehe

masak ~ dah ada rumah..dapur sendiri..niat nak masak tu memang meluap2 la..walaupon sedar diri tak pandai nak masak..tapi tu la..limited lagi nak cuba2 masak nih..masih kurang satu lagi..peti ais..menyimpan hasrat lagi nak beli..mngkin next month lak..skrg beli yg simple2 je dulu..hehehe..

shopping time..
nih ja mampu ak beli dulu..
maggi dah konfem kena ada..


jom main masak2..
nih ja makanan ak di kala malas start keta..
figure ~ peneman nih penting..sambil lyn movie..sambil lyn tv..sempat gak ak jeling2 atas rak ak nih..jauh berkelana set figure ak yg nih..rata2 semua dah naik flight dgn ak..hahaha..nk penuhkan kat sini lak..takda la kosong sangat rak2 kat rumah nih..at least kurang la sikit ak teringat figure2 ak kat kedah nuh..nk kata tak teringat langsung tipu la..klu boleh..nak ja angkut semua tu mai sini..tapi naya la..berkotak2 nak angkut tu..hehehe..apa2 pon..susah lagi ak nak stop dgn hobby ngumpul figure2 nih..ada ja baru yg nak di rembat..hehehe..

Love Vs Figure??
i take both!!

~ my new passion ~
star wars black series 6 inch
dah lama nk ngumpul series star wars nih..
tapi bertindih dgn collection abg ak..
bila dah keluar size 6" nih..
mmg terus cekau la..
hehehehehe..

nih la dunia kecil ak sekarang..
~ kerja ~ rumah ~ masak ~ figure ~