Be My Followers

..

Tuesday, November 21, 2017

Sudut Kecil Ku Isi

Aku tahu..
Tak usah lah kau risau pasal ku..
Tahu kau mahu kejar impian mu..

Memang jauh..
Belum apa sudah rindu..
Belum apa jadi ku dah tunggu..

Walaupun..
Kau tiada di sisiku..
Fikiran ku semua tentang tuk dirimu..

Ku rasakan kau dan aku semakin jauh..
Terpisah sementara ku rasa bertahun..
Cukupkah cinta dan janji..
Tanpa jasad menemani..

KEKALUTAN DUNIA BUAT KITA TERLUPA..
KEHIDUPAN MENCURI MASA DARI KITA..

Memang jauh..
Di seberang laut..
Ku terus menunggu..
Masih menghitung hari..
Sudut kecil ku isi..
Dengan senyumanmu...

Aku janji..
Janji tak kan pergi..

Wednesday, June 4, 2014

Aku Sepapan Coklat


 Aku Sepapan Coklat

Baru nak mula ngarang..dah stuck..betul ke coklat panggil sepapan..hahaha..lama dah tinggal benda2 alah nih..peibahasa..simpulan bahasa..tatabahasa..tatacara.. tatatatatataaaaaaa..hahahaha.. ok melalut dah..hehehe..

Tiba2 terkenang zaman sek rendah dulu..ak sebatang pensil..ak sebuah kereta..ak sebuah basikal.. zaman kanak2 yg penuh dgn dunia imiginasi..tapi yg bestnya..cikgu kita sndiri yg bawa kita masuk dlm dunia tu..just cuba letak kan diri kita pada satu benda..then story apa bnda yg mngkin kita rasa as benda tu..tak tau la klu system pelajaran skrg masih stick dengan bnda2 camtu..yg bagi ak agak menarik..sebab secara tak langsung buat kita hargai apa bnda yg kita ada..hahahaha..ya ya ja ak nih..silap2 time dulu tu ak tak rasa pon camnih..hahahahaha..

Cukup flashback pasal zaman kanak2..kenangan tetap kenangan..cuit camna pon..coret camna pon..benda yg dah berlalu tetap tak boleh ubah..tiba2 malam nih..terpikir nak buat cerita..balik mcm zaman sek rendah ak dulu..thanks cikgu..walaupon dah tak ingat nama cikgu yg ngajar benda nih dulu..tapi sekarang..tetap dah jadi setitik kenangan dan ilmu dlm diri ak..selamat hari guru..hehehehe..

Aku sepapan coklat ..sesungguhnya tiada apa yg dapat ak gambarkan bila diriku dibaluti dengan pembungkus  yg indah demi menarik minat orang ramai yg melihatku..berbanding dengan rakan2 ku yg lain..ak megah dipamerkan di mana2..umpama brg yg hanya dapat dipegang oleh golongan yg layak sahaja..hanya golongan tertentu saja yg dapat menikmati diriku..oleh kerana ak merupakan sepapan coklat yg berjenama..ramai yg cemburu dgn diriku..ak selalu saja menjadi pilihan..mungkin kerana diriku enak di makan begitu saja..hahahahaha(ak sendiri tergelak)..

Namun, semuanya kini menjadi kenangan..ak hanya menjadi bahan longgokkan..harga diri ku kini jatuh menjunam..umpama penerjun yg terjun dari sebuah papan anjal..begitu cepat jatuhannya..maruah diri ku makin tergadai..ramai yg memandangku dengan pandangan yg jijik..apa salah ku..setelah lama ak di gilai..ya betul..setelah lama!!ak di gilai..di cintai..tapi begitu mudah..dgn sekelip mata..ak hilang harga diri……………………………………..ak sepapan coklat………………

Aku tetap aku..maaf coklat..ak mencelah..siapa ak??ak tetap ak..insan biasa..yg mungkin jauh lagi kaki ni akan melangkah..meredah segala rintangan yg bakal muncul di kala mencari haluan hidup yg lebih sempurna..yeeeaaaaahh..betul..betapa tinggi hrga diri kau sebagai sepapan coklat..ak yg dulu..bukan lah yg sekarang..dulu..kau sentiasa menjadi idaman..ak bukan dari gologan yg tertentu yg kau maksudkan..jarang sekali dapat ak menjamah diri kau wahai sepapan coklat..sering kali..kawan2 kau yg menjadi pengganti bagi melepas rasa hati terhadap diri kau..

Tapi itu dulu..sekarang langkah ak makin stabil..dirimu mampu ku rasai..seringkali kau menjadi pilihan..sebelum berita buruk kau tersebar..kini..diri mu sekadar penimbul rasa curiga di dalam diri..mungkin sebelum nih..kau seringkali menjadi peneman di kala ak berjalan..dengan begitu selera ak menjamah kau..dengan pelbagai perisa yg kau berikan..ak tertarik..tapi kini..ak terpaksa menjauhi..sedikit rasa curiga terbit dalam hati kecilku..maaf..ini semua tuntutan..bukan sengaja pilihan ni ak buat..mngkin hati ni perlu sedikit ruang dan waktu..

Dengan pelbagai pilihan lain yang ada..tak mustahil..ramai lagi yg seperti ku..terima lah dugaan yg kau hadapi nih dgn tenang..lumrah kehidupan..yg di atas tak semestinya akan sentiasa di atas..malah..lumrah hidup kita boleh di ibaratkan seperti roda..mungkin hari nih..dengan bangga kita berada di atas..tapi tak mustahil..kita berada di bawah kemudian hari..berdoa la kau..agar ada yg lebih jelas tampil ke depan..dengan memberi something yg lebih menyakinkan orang2 seperti ak..biarlah cuma masa yg menjadi penghalang antara kita..

Peeerrrrgghhhh..macam bercinta lak rasa..hehehe..tapi..ak rasa sapa la yg tak suka dengan coklat..klu  betul ada pon..mesti jarang nk jumpa..coklat kot..manis2 lagi tu..sedapnya..tertelan air liur dah ak nih..hahaha..baru ja habis coklat nips sepaket..antara coklat yg ak suka..hehehehe..

Adus..mati dah idea nak sambung apa lagi..cukup la kot..sekadar coretan apa yg ak rasa dalam hati nih..memang..ak pernah buat dia jadi teman jalan2..rembat sepapan..sambil berjalan ak jamah..buruknya pangai..hahahaha..tapi sekarang boleh la kurangkan sikit perangai buruk ak nih..ada juga hikmah bnda2 camnih berlaku..

..Aku Sepapan Coklat..
..Sehingga kita bertemu lagi..

sekadar nukilan dari hati..
(tiada kena mengena antara yg hidup atau yg sudah mati)
hahahahahahaha

Thursday, March 27, 2014

Selamat Hari Jadi

Selamat Hari Jadi

sekali lagi..tahun lepas dah puas melalak dlm blog..nyanyi lagu untuk dia..hari nih..nak mencoret sikit..tak tau la nak panggil apa..puisi ka..cerpen ka..sajak ka..yg ak tau..just coretan..dalam tak tau nk buat apa untuk dia..tangan tiba2 rancak dok menulis..mengarang atas cebisan kertas..

cuma..sedih gak la..tiap2 tahun..bila besday dia ja..msti tak dpt sambut..mesti masing2 dok jauh..kali nih ak lak merantau sampai KK..elok2 dok dekat dengan dia..ak bawa diri dekat KK nih..sorry syg.. Inshaallah next time ok..tahun nih kita tunda dulu..hehehehe

apa2 pon..selamat hari jadi syg..yg ke......takut nk rahsia mcm artis gak k..malas la nk reveal kat sini.. hahahaha.. hepy2 selalu..jaga adab dgn org..makan minum jgn lupa..sikit coretan untuk syg..hehehe.. memerah idea time2 kerja dok tak da kat ofic nih..

..syg..

Hari silih berganti, bulan berganti bulan..
Tahun makin meningkat usia..
Dalam iringan masa yg berdetik..
Kunjung tiba hari yg di nanti..
Tarikh kelahiran ulang tahun insani..

Ragam dunia rela di tempuhi..
Sebelum tiba hari di nanti..
Bersedih duka sabar mengharungi..
Bergelak tawa memecahkan sepi..
Kini ianya mematangkan diri..

Tapak tangan terus menadahi..
Sepotong doa agar terus di berkati..
Dalam usaha menggapai pelangi..
Demi mengejar cita2 nurani..
Dengan harapan tercapai niat di hati..

Kini ianya berulang lagi..
Jarak di dunia membataskan diri..
Sekadar ucapan dapat di beri..
Menandakan hati masih mengingati..
Sayang.....Selamat hari jadi..

Panjatkan doa rendahkan diri..
Moga bertemu lagi ulang tahun di nanti..
Harapan kini tekad di hati..
Agar nanti bersama menyambut ulang tahun insani..
Selamat Hari Jadi....

Selamat hari jadi syg..
nanti kita sambut sama2 nah..
pssstt: besday b jgn lupa!!



Monday, March 10, 2014

Pray4MH370

Kesayuan Di Pagi Hari
Pray4MH370

Masuk hari nih..dah dua hari ak meratapi kesayuan..merasai kesedihan..di kala pagi yg baru nk menyinar sinarannya..terasa sebak di hati..bila meratapi kesedihan yg membanjiri pipi seorang ibu..seorang bapa..yang masih belum mengetahui nasib yg menimpa ke atas anaknya..mungkin ada..suara2 kita yg menyoal..yg mempertikai..kenapa perlu wartawan2 nih..menemuramah ahli2 keluarga yg terlibat..asal ada saja bencana..apa jua bencana yg menimpa..baik saja kemalangan..bahkan juga kebakaran dan lain2 terutamanya yg melibatkan kehilangan nyawa..soalan utama..

apa perasaan makcik?? ..................
apa perasaan pakcik??....................................

Mungkin..........kita yg tidak merasai nya..dgn senang melatah..sah2 la perasaan sedih..tanya lagi soalan2 camtu..buka la sikit kotak hati tu..buka la sikit pemikiran kita tu..mungkin......dengan sedikit ruang yg di beri untuk meluahkan apa yg terbuku di hati..sikit sebanyak dpt menenangkan hati yg penuh dgn tanda tanya..yg penuh dgn kesedihan..yg makin hari makin kita tak tahu sama ada mampu lagi k mereka bertahan dgn sekadar menyimpan di dalam hati..


Malaysia Hari Ini..rancangan yg jauh sekali menjadi pilihan hati..di kala pagi yg sibuk dgn persiapan diri untuk mencari rezeki..terlintas di hati nak tahu berita2 semasa..mungkin ada berita baik di kala ak sedang nyenyak tido..sapa tahu..tapi..masih menjadi teka teki..apa nasib sebuah kapal yg hilang tanpa sebarang berita..yg disajikan..air mata seorang bapa.. yg selama ni gagah berdiri..yg selama ni teguh berani..mengalir seperti hilang segala punca..sambil cuba berkongsi gambar terakhir bersama anak sebelum penerbangan..tiada lagi kata2 yg dapat diucapkan..biarkan tangisan bercerita bertapa sedihnya perasaan mereka bila di tanya..

Suara2 kita yg lantang..pemikiran2 kita yg cetek..membuat spekulasi..membuat tomahan..bahkan ada juga yg masih mampu membuat jenaka dgn kehilangan yg besar ni..sedih..marah..ada yg mempersoal kenapa balik2 berita pasal kehilangan MH370 di kaca tv..ada juga yg cuba bermain dgn isu2 politik semasa..ada yg tanpa segan silu..menjadikan kehilangan nih sebagai bahan gurauan..mungkin...........bukan mereka yg rasainya..jadikan mereka bebas bersuara tanpa memikirkan kesan kepada yg terlibat.. 

                Konspirasi.......fikir lah..kepada mereka yg merasakan nih semua konspirasi pihak2 tertentu..

Siapa “mereka” yg layak untuk memperdagangkan nyawa seorang ibu??
Siapa “mereka” yg layak untuk memperdagangkan nyawa seorang bapa??
Siapa juga “mereka” yg layak memperdagangkan nyawa seorang anak yg mngkin menjadi tempat bergantung kepada insan yg bergelar ibu dan bapa??

" Menanti Kamu MH370 Langit sudah bertukar kelabu, Kesedihan melanda terpahat di kalbu, Seluruh dunia menanti beritamu, Muncullah nanti seperti selalu.. Andai tercalar tinggalkan lah petanda, Andai terguris tunjukkan lah di mana, Andai ada tunjukkan lah rupa, Tidak nanti kami tertanya.. Sudah tertulis janji bersemi, Lautan biru bertukar merah, Ya Allah Ya Tuhan kami, KepadaMu kami berserah. "

Apa2pon..teka teki masih belum terjawab..ak pon dah mula risau..jalan udara dah jadi macam laluan kedua dlm hidup ak sekarang nih..takda sapa yg tahu apa nasib kita di kemudian hari..terkenang wajah2 mak pak ak di rumah..keluarga ak..mungkin..ak lebih beratkan keluarga dari apa segi pon..jadikan ak mudah tersentuh dgn hal2 yg melibatkan keluarga..sekadar coretan pada hari nih..

"Kelip - kelip ku sangkakan api.......
Kalau api mana puntungnya....
Hilang ghaib ku sangkakan mati.......
Kalau mati mana kuburnya"...


Saturday, March 8, 2014

Dunia Kecil Ku

..Dunia Kecil Ku..

seluas - luas sabah nih..
terdempek..terdampar dunia ak kat sini..
kecil k?
terasa kecil sebab sorang2 kat sini..
terasa kecil sebab..sebab..
mana ada kecil..
saja ja..
luaskan kuasamu..
hahahahahahahahahahahaha

lama tak update blog ak nih..tiba2 trasa nak update something..takda story ngat pon..saja nak mencoret sikit story terbaru ak kat sabah nih..untung2..nnti boleh jadi tmpat rujukan kenangan ak serba sedikit kat sabah nih..diam tak diam..senyap tak senyap..bising tak bising..sunyi tak sunyi..dah masuk 6 bulan lebih dah ak kat sini..mcm2 cerita dah jadi..mcm2 org dah jumpa..tapi yg penting..alhamdulillah..tak silap langkah ak buat kptusan mai sini..makin lama..makin sebati hidup ak kat sini..hehehehe..

kerja ~ hhhhmmmmm..kerja..boleh la..sikit2 ak dah boleh handle krja ak skrg nih..klu dulu awal2 masuk..macam bodoh2 alang..skrg..dah reti la apa yg patot..pa yg tak patot..bohong la kata takda dugaan..takda cabaran time krja..just think positif..ambil yg jernih..keruh mmg susah nak buang..simpan ja dlm hati..sampai berkarat..selagi boleh ingt..kita ingat..hahahahaha..harap2..takda la notice kena transfer k apa k..ngam dah ak kerja kat sini..at least bagi la 2,3 thn dulu ka..hehehehe..klu nk transfer..balik kedah takpa..tak da hal..hehehehe..

Unit Kewangan
LKIM Negeri Sabah..

..I may be SMALL..
but I'm the..
BOSS!!

rumah ~ yaaaazzaaaaa..nih yg best..selamat tinggal bilik kecil ku..beralih dari bilik yg kecil..ke rumah yg kecil..nih la dunia kecil ak skrg..hahaha..terasa mcm dah ada rumah sendiri lak..sewa sorang2..hidup sorang2..tapi..kadang2 memikir gak ak..bila la nk berisi rumah nih..ada suri rumah sorang..tambah bahgia hidup ak kat sini..hehehe..pelan2 ak beli brg2 keperluan dlm rumah nih..yg pertama..mesin basuh..gila penting..tak boleh ak nak memikir pakai tangan..penat2 kerja..hujung minggu menebar baju dlm tandas cuci baju..hehehe..kedua..tv..pecah kesunyian sikit ada tv nih..klu tak..bunyi cicak pon bergema dlm rumah nih..hehehe..

show off sikit la..
rumah kecil ak yg baru..
port paling lama ak melepak..
atas sofa..depan tv..depan figure..

 tempat beradu..
kena sentiasa kemas..
baru selera tido tu membuak2..
hehehehehehehehe

masak ~ dah ada rumah..dapur sendiri..niat nak masak tu memang meluap2 la..walaupon sedar diri tak pandai nak masak..tapi tu la..limited lagi nak cuba2 masak nih..masih kurang satu lagi..peti ais..menyimpan hasrat lagi nak beli..mngkin next month lak..skrg beli yg simple2 je dulu..hehehe..

shopping time..
nih ja mampu ak beli dulu..
maggi dah konfem kena ada..


jom main masak2..
nih ja makanan ak di kala malas start keta..
figure ~ peneman nih penting..sambil lyn movie..sambil lyn tv..sempat gak ak jeling2 atas rak ak nih..jauh berkelana set figure ak yg nih..rata2 semua dah naik flight dgn ak..hahaha..nk penuhkan kat sini lak..takda la kosong sangat rak2 kat rumah nih..at least kurang la sikit ak teringat figure2 ak kat kedah nuh..nk kata tak teringat langsung tipu la..klu boleh..nak ja angkut semua tu mai sini..tapi naya la..berkotak2 nak angkut tu..hehehe..apa2 pon..susah lagi ak nak stop dgn hobby ngumpul figure2 nih..ada ja baru yg nak di rembat..hehehe..

Love Vs Figure??
i take both!!

~ my new passion ~
star wars black series 6 inch
dah lama nk ngumpul series star wars nih..
tapi bertindih dgn collection abg ak..
bila dah keluar size 6" nih..
mmg terus cekau la..
hehehehehe..

nih la dunia kecil ak sekarang..
~ kerja ~ rumah ~ masak ~ figure ~ 

Friday, October 4, 2013

Urusetia LKIM ~ Hari Peladang Peringkat Negeri Sabah

Hari Peladang Peringkat Negeri..
ak rasa sebelum2 nih ak xtau pon ada Hari Peladang nih..
klu tau pon..mesti ak x amik port sngt dgn event nih..
jalan2 pon x pernah..
apatah lagi nk involve dgn pameran semua nih..
bukan tempat ak la kat sini..
........TU DULU PUNYA CELITA........

nih..
........SKALANG PUNYA CELITA........
untuk Hari Peladang tahun nih..
LKIM Sabah boleh di katakan sebagai tuan rumah la..
di peringkat negeri ja..kebangsaan lain cita..
sebagai salah sorang urusetia di LKIM..
mau x mau..nak x nak..sanggup x sanggup..
kena la bertugas xpon di tugaskan untuk Hari Peladang nih..
penat taip!!short form..
HPPNS ~ Hari Peladang Peringkat Negeri Sabah..
sebagai staff baru ak dlm jabatan nih..
awal2 tu terasa gak la susah..
besar kot HPPNS nih..
di tugaskan untuk menjaga hal2 berkenan kewangan..
bab2 kerja luar xde hal..
dari pagi pai malam pon ak boleh tunggu..
tapi bab kewangan..
terutama pohon bajet/peruntukan dari kementerian..
kelam kabut gak ak awal2..
buat2 xdapat peruntukan..mau xberjalan HPPNS tahun nih..
hahahahahahahahahahahahahahahaha..

tapi..
Alhamdullillah..
dalam terasa berat tu..
ada yg membantu..ada yg menunjuk jalan..
just follow up je dgn tepon..
call je pihak kementerian..panjangkan k meeting..
lulus ~ setel satu beban..
senang ja..
tapi budak baru nak blajar..
mmg kelam kabut kit..
klu budak baru nak "up" tu lain..
tu geng2 lain..ak x amik port..
hehehehehehehehe..

26/09/2013 - 29/09/2013
Hari Pameran HPPNS di Tanjung Aru..
tema pameran tahun nih..
eeerrr...eerrrr...
promosi.....hmm...errrr...eerrr..
ok..lupa!!
something la pasal promosi product2 mengikut jabatan/agensi masing2..
macam LKIM..promosi product2 nelayan camtu la..
so..pameran/gerai LKIM tahun nih..
ada la product2 yg di usahakan oleh Persatuan Nelayan Kawasan(PNK)..
ikan bilis, belacan, rempeyek, mi basah, mi kering, isi ketam, udang..
keropok kering, keropok lekor..
pastu ada la siput selisip..ntah betul x aku eja nih..
sedap ooo siput nih..xtau la klu tukang masak tu yg wat jadi sedap..
tapi mmg sedap isi selisip nih..
hehehehehe..

sepanjang pameran di tepi pantai nih..
dengan cuaca tak menentu..
jgn kata apa la..
ribut angin kuat dari laut tu..
mau nak  melayang khemah..klu ak dok kering2 mcm dulu..
dok kat luar khemah time tu..
dah melayang sangkut ats pokok dah..
hahahahahahahahahahaha
apa2 pon..
sepanjang pameran semua berjalan dgn lancar..
selesai dah satu perkara..
acara tiap2 tahun di Sabah yg melibatkan LKIM..
terima kasih untuk semua yg menolong..
ringan beban ada kwn2 yg boleh tolong2 masa susah..
suka maaaaaaaaakkkkkk!!!
hahahahahahahaha

letak gambar kit sepanjang pameran HPPNS nih..
2 keping je la..bnyk2 berat..
tenet ak pelan lak!!


 selepas Majlis Perasmian HPPNS..
yg tengah tu Timbalan Pengarah LKIM..
tapi..xpasti dah official belum jadi Pengarah kat LKIM Sabah nih..
Insya Allah lau ada rezeki boss..
yg hujung tu..
gila2 pangai..xda dia..sunyi LKIM aku rasa..
hahahahahahahahahahahahaha

gerai pameran..
eerrr..eeerrr...eeeeerrr..
yup gerai pameran..
hehehehehe..

habis dah idea..
........ok bah kalau kau.........
ini kali lah!!!

Tuesday, September 17, 2013

Pengorbanan seorang bergelar “abah”

terima kasih abah..
cukup besar pengorbanan abah terhadap ak..mungkin sikit baginya..terus berjuang..terus membanting tenaga..demi seorang yg bergelar anak..aku..yup..alhamdullilah..mungkin tak semua yg senasib dgn ak..mempunyai seorang abah yg sanggup berkorban wang dan waktu..demi kebahagiaan..demi keselesaan..demi keselamatan..seorang yg bergelar anak..aku..terdetik di hati..sampai bila..sampai bila..baru ak mampu nak balas semuanya..walaupon kering air mata yg mengalir..walaupon basah bermandi peluh..walaupon habis kudrat di kandung badan..belum tentu dapat membalas pengorbanannya..dari dulu sehingga sekarang..demi anaknya..aku..

5 hari..hanya 5 hari..kesusahan di hadapi bersama dengan tenang..kesabaran sedikit teruji..kata2 semangat sentiasa di beri..susah2 dulu..senang2 kemudian..InshaAllah..tak semua orang yg terus hidup senang..mungkin yg bernasib baik..lahir di dunia serba lengkap dengan kesenangan dunia..rezeki masing2..bukan senang nk menapak hidup di negeri orang..tanpa saudara mara yg terdekat untuk menghulur serba sikit bantuan..tanpa kenalan rapat di sini..semua benda nampak susah bagi ak..macam2 bermain dalam kepala..tapi abah..tetap tenang..tetap selamber..buatkan ak sedikit tabah dengan dunia baru nih..walaupon..jejak ja kaki di sini terus di uji dengan dugaanNya..terasa patah semangat dgn ujian pertama..lemah betul rasa..

manja??lemah??kata la apa nak kata..nih dunia ak..ak still ada seorang abah untuk ak bergantung harap..untuk ak kukuh berdiri..pulangnya ak ke bilik kecil ku..di sambut oleh seorang bergelar abah..hari pertama masuk kerja..macam hari pertama balik dari sekolah..macam2 nak ak cita kat abah ak..terasa lebih dari seorang abah..kawan..tenang rasa..ada tempat berbual..tempat mengadu..hilang segala keresahan dalam otak nih..terima kasih abah..

hari k 4..sedikit tercuit di hati..terpalit sedikit rasa bersalah..melihat seorang abah yg menghadap, mengintai dunia luar melalui tingkap bilik kecil ku ni..jelas kelihatan sunyi nya abah ak 8 jam tanpa teman..seorang diri di bilik..menanti makan dgn ak..minta maaf abah..terlalu lama di sini..terima kasih abah..

hari k 5..terasa berat nk melangkah keluar kerja..sedar..pulangnya ak nanti..tak da lagi tempat berbual..sebuah bilik yg kosong tanpa ada yg menanti.. terasa kosong dunia..selepas sedikit amanat di beri..berat kaki nih melangkah..selama nih tak pernah lak nak merasa semua nih..teruk betul mind set ak time nih..


terima kasih abah..
sekarang..forever alone..makan sorang2..jalan sorang2..kawan..setakat nih yg ada..kat office ja..kuar office..dah terasa forever alone balik..hahahaha..tekanan2..besar sabah nih..tak da ka nak berkawan dgn ak..banyak benda ak nak cakap nih..tolong tadah telinga ja..telepon??dunia canggih??ak pon tau..tapi sampai satu tahap..guna telepon pon dah tak boleh jalan..sampai bila nak harap dengan benda alah tu..tapi nasib la wujud gak tepon nih..buat nya tak wujud..jenuh nak bersurat pabagai..hahahahahahaha..

ok bah kalau kau……………..